Organisatie

Wij zijn Lean Verbeeten

Graag vertellen we je meer over onze missie “Vanzelfsprekend uitstekend geregeld” en hoe wij met elkaar en onze partners werken aan het realiseren daarvan. Niet alleen over onze werkinhoud, maar ook hoe wij onze eigen organisatie op een zelforganiserende manier vormgeven.

WHY

Stel je eens voor dat je wanneer je naar het ziekenhuis moet, je geen zorgen meer hoeft te maken of je wel op tijd een afspraak kan krijgen. En dat de onderzoeken in een keer goed gaan, zodat je niet nógmaals terug hoeft te komen. Of dat je bij het kiezen van een school voor je kind of je eigen vervolgopleiding, weet dat kwaliteit van onderwijs geen issue is, omdat álle scholen dit op orde hebben. En ken je, of ben je, iemand die in een huurwoning woont? Dan is het wel fijn als onderhoud steeds tijdig plaatsvindt, zodat er niet steeds allerlei reparaties nodig zijn (waar je nota bene zélf achteraan moet!)

Dat is wat wij bedoelen met ‘vanzelfsprekend uitstekend geregeld’: je kunt vanuit vertrouwen bij organisaties terecht omdat de processen en geleverde diensten goed georganiseerd en betrouwbaar zijn. Dit is een ambitieuze doelstelling die wij in de gezondheidszorg, het onderwijs en bij woningcorporaties willen realiseren.

HOW

Wij gaan deze uitdaging graag en met succes aan door medewerkers in deze sectoren het lean gedachtegoed eigen te laten maken. Hiermee kunnen zij de manier waarop het werk georganiseerd is stap voor stap verbeteren met als doel om voor de klanten (patiënten/cliënten, studenten/leerlingen, huurders/bewoners) zo veel mogelijk waarde te leveren.

Kenmerkend aan onze werkwijze is de focus op ontwikkeling van onze klanten: wij zijn de coaches die medewerkers leren hoe ze moeten vissen i.p.v. dat we de vis vóór hen vangen. Wij noemen dit: voor doen – samen doen – zelf doen, waarbij we er steeds naar streven om onszelf ‘overbodig’ te maken omdat de organisatie het verbeteren en organiseren op den duur helemaal zelf kan.

WHAT

Mensen meenemen in het lean denken en werken doen wij door het verzorgen van verschillende opleidingen. Dit zijn interactieve lesdagen waarin we de theorie uitleggen d.m.v. simulatie games en praktijkvoorbeelden. Om het geleerde in de praktijk te brengen, begeleiden we deelnemers en hun teams ook op de werkvloer tijdens coaching-on-the-job: hier kom je als coach dus heel dicht bij de werkpraktijk te staan! Dit doen we op verschillende niveaus in de organisatie: van de werkvloer tot teamleiders tot managers en directeuren. Wat een lean coach precies doet en kan, lees je in het kopje “Werken bij”.

Lean Verbeeten als organisatie

Wij zijn een vrij jonge organisatie, ontstaan vanuit een zorginstelling die succes behaalde met lean. We wilden de potentie van lean breder uitdragen en hebben daarom een opleidingsbureau opgericht. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot zo’n 20 lean coaches en een aantal toppers in office management.

Binnen onze organisatie is er veel aandacht voor ‘Heelheid’: jij als persoon bent veel meer dan alleen medewerker bij Lean Verbeeten. Je bent namelijk ook vriend(in) van, sportmaatje, broer, buurvrouw, ouder, vrijwilliger, iemands dochter, etc. Wanneer je al die rollen in je leven op een voor jou prettige manier kunt vormgeven, kun je daar het beste uithalen. En volgens ons is dat wat je nodig hebt om richting geluk te bewegen. Want als jij als mens gelukkig bent, dan kun jij ook uit jouw rol als lean coach alles halen wat erin zit!

Wat zie je daarvan terug in de organisatie? We hebben allemaal een uitdagende baan met veel afwisseling en impact, daarom coachen we elkaar op het vinden en houden van balans. In het werk: doe je de dingen die je leuk vindt en passen bij je ontwikkeling? En daarbuiten: hoe organiseer je je werk zodat je op dinsdag naar je sportclub kan? Daarnaast hebben we veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en op welke manier we met elkaar samenwerken en communiceren. Je hebt een grote mate van autonomie in je werk en krijgt mogelijkheden om met eigen initiatieven aan de slag te gaan, ook als dit experimenten en probeersels zijn. We werken in een structuur waarbij collega’s in groepjes overleggen en mandaat hebben om beslissingen te nemen. Daardoor kunnen we met korte lijnen vanuit onze intrinsieke motivatie werken, wat eigenaarschap en voldoening oplevert!

(Als je hier meer over wil weten, lees dan het boek van Frederik Laloux – Reinventing Organisations, waardoor wij ons graag laten inspireren.)

Direct in contact komen met Lean Verbeeten?

Kom in contact!