
Lean coach/PhD Candidate
kleeff.v.r@bvi.nl
Robert van Kleeff richt zich in zijn werk op het ondersteunen en ontwikkelen van zorgorganisaties en teams die zich continu willen ontwikkelen met een effectieve verbeteraanpak. Voorbeelden van ambities zijn de wens voor kwaliteitsverbetering, efficiëntere werkprocessen, en/of vergroten van eigenaarschap bij medewerkers. Zijn energie haalt hij uit het ontwikkelen van een verbeteraanpak die zowel gebaseerd is op eerdere ervaringen én aansluit op de uitdagingen en kenmerken van de organisatie. Hij gelooft namelijk dat iedere verbeteraanpak een uniek samenspel is van gedragsverandering en procesverbetering, sterk afhankelijk van de specifieke context van een organisatie of team. Het is zijn doel om samen met de interne organisatie een verbeteraanpak te realiseren die zich richt op zowel het ontwikkelen van medewerkers als het behalen van concrete resultaten.
Om bovenstaande te realiseren maakt hij o.a. gebruik van principes van lean: het aanleren van probleemoplossende vaardigheden bij zorgprofessionals en leidinggevenden om zowel de kwaliteit, processen als het eigen werkgeluk te verbeteren. Hij vindt het namelijk belangrijk dat een verbeteraanpak zowel gericht is op de kwaliteit/service voor de patiënt/cliënt als het geluk en welzijn van de medewerkers. Op dagelijkse basis is hij bezig met ‘programma’ management, het coachen van leidinggevenden (teamleiders/MT/RvB), het geven van leiderschapstrainingen en het begeleiden van grote verbetertrajecten.
Naast zijn werk is hij met veel plezier verbonden aan de Universiteit Utrecht als PhD-onderzoeker. Het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap richt zich op het besturen en organiseren van publieke vraagstukken, in wisselwerking met politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Zijn onderzoek richt zich op de vraag wat de effecten zijn van lean in de gezondheidszorg en hoe deze effecten kunnen worden verklaard. Daarnaast geeft hij gastcolleges en werkgroepen voor het vak Management van Organisaties, met als doel om onze kennis en ervaringen in de zorg te delen met studenten.
Het verbinden van de meest interessante en recente wetenschappelijke inzichten aan de dagelijkse praktijk en andersom leidt tot zijn eigen werkgeluk. Zijn aanpak: positief, onderzoekend, pragmatisch en nuchter. Bovendien vindt hij het belangrijk om al het bovenstaande met regelmaat terug te brengen en te toetsen aan de essentie: de dagelijkse interactie tussen zorgprofessional en patiënt/cliënt.
Mocht je meer willen weten en/of inhoudelijk van gedachten willen wisselen: voel je vrij om een bericht te sturen!